Ilmastointikanavan osat ja ilmanvaihdon toimivuuden tärkeys rakennuksessa

Ilmanvaihdon tehtävänä on ylläpitää hyvää sisäilmaa rakennuksessa, poistamalla ilmasta epäpuhtauksia ja kosteutta sekä tuomalla tilalle raikasta ilmaa ulkoa. Miten toteutetaan hyvä ilmanvaihto pientalossa ja miten ilmanvaihtoon vaikuttavat ilmastointikanavan osat ja etenkin niiden puhtaus? Näihin kysymyksiin löydät vastauksen tämänkertaisesta kirjoituksesta, jonka aiheena on ilmanvaihto. Aihe on tärkeä ja aina ajankohtainen, sillä ongelmat ilmanvaihdossa aiheuttavat terveydellisiä ongelmia sekä tiloja käyttäville ihmisille että rakennukselle.

Ilmanvaihto voidaan toteuttaa eri tavoilla

Ilmanvaihto voidaan toteuttaa joko koneellisesti tai painovoimaisesti. Uusissa pientaloissa painovoimaista ilmanvaihtojärjestelmää ei juurikaan enää käytetä, koska uudet rakennukset on rakennettu uusien, energiaa säästävien periaatteiden mukaisesti, joten painovoimainen ilmanvaihto ei olisi niissä riittävä ratkaisu. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu rakennuksen sisä- ja ulkoilman lämpötilaeron vaikutuksesta syntyvään ilman liikkeeseen, jossa ilma vaihtuu korvausilma- ja poistoilmaventtiileiden kautta. Painovoimainen ilmanvaihto toimii vain silloin, kun se on oikein suunniteltu ja toteutettu oikeaoppisesti. Koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä täytyy myös olla oikein suunniteltu, mitoitettu ja säädetty. Ilmanvaihtojärjestelmän toimivuuden kannalta on myös tärkeää, että kaikki ilmastointikanavan osat pidetään puhtaana ja puhdistetaan säännöllisesti.

Toimivassa ilmanvaihdossa yhdistyy monta asiaa

Toimiva lmanvaihto poistaa ilman epäpuhtaudet ja kosteuden ja tuo tilalle raikasta ulkoilmaa. Ilmanvaihtojärjestelmässä korvausilma tuodaan yleensä oleskelutiloihin, kuten olo- ja makuuhuoneisiin ja sitä poistetaan kosteista ja likaisemmista tiloista, kuten keittiö, wc ja pesutilat. Ilman tulisi siis virrata rakennuksessa oleskelutiloista likaisiin tiloihin päin, eikä sen tulisi pysähtyä mihinkään tilaan, vaan kiertää tuloilmaventtiilistä poistoilma venttiiliin. Ilmastointi on päällä kokoajan, jatkuvasti, vaikka rakennuksessa ei oleskeltaisi. Toimivan järjestelmän ominaisuuksiin kuuluukin, että sen tehokkuutta voidaan säätää tarpeen mukaan.

Mistä tietää onko rakennuksessa hyvä ilmanvaihto?

Parhaiten ilmanvaihdon toimivuuden huomaa rakennuksessa siitä, että sitä ei juurikaan huomaa, koska se on silloin hajuton, vedoton ja äänetön. On myös tärkeää, että ilmanvaihto toteutetaan energiatehokkaasti ja ekologisesti ja esimerkiksi poistoilman lämmöntalteenotto on järkevä ratkaisu, kun halutaan pienentää energian kulutusta. Huonosti toimivan ilmanvaihdon rakennuksessa voi havaita vedon tunteesta, hajuista, melusta ja kosteusvaurioista. Ilmanvaihdon toimintaa voi parantaa tarkistamalla, että sen säädöt ovat asetettu oikein sekä huoltamalla ja puhdistamalla järjestelmä säännöllisesti, vaihtamalla suodattimet ja varmistamalla, että kaikki ilmastointikanavan osat ovat hyvässä kunnossa. Ilmastointikanavan osat tarjoaa esimerkiksi IV-Lipasti Oy.

jaa